Categories
Selera

Menu Baharu KFC Spicy Smoky Crunch Inspirasi Hidangan Dari Portugis

KFC Malaysia memperkenalkan menu terbaharu mereka, KFC Spicy Smoky Crunch. Diinspirasi dari hidangan tradisi Portugis yang terkenal dengan rasa salai sempurna, KFC Spicy Smoky Crunch ini menawarkan rasa salai Portugis dengan kehangatan ekstra, tetapi dengan kerangupan yang sedap hingga menjilat jari!

KFC Spicy Smoky Crunch dan KFC Banana Chocolate Ball boleh didapati di restoran KFC seluruh negara bermula esok. Spicy Smoky Crunch bermula RM17.49 dengan pilihan: (1) Kombo 2-ketul, (2) Kombo 3-ketul, dan (3) Box Meal. Sementara itu, anda boleh mendapatkan Banana Chocolate Ball 5-ketul secara à la carte atau bersama Kombo Wow Bucket 6-ketul, 10-ketul, dan 12-ketul.

Dapatkannya di restoran, pandu lalu, Delivery, dan Self Collect. Layari www.KFC.com.my atau muat turun aplikasi KFC untuk membuat pesanan.

Categories
Selera

Baskin Robbins Macaron Ice Cream

Baskin Robbins Malaysia melancarkan aiskrim terbaru mereka iaitu Ice Macaron. Gabungan macaron dan aiskrim di tengah-tengah hadir dengan pelbagai perisa. Antaranya Pralines ‘n Cream, Cookies ‘n Cream dan Chocolate Mousse Royale.

Anda boleh dapatkan Baskin Robbins Ice Macaron di pasaraya berdekatan dengan harga RM16.90 sekotak.

Categories
Selera

Zus Coffee Jual Kopi Vietnam

Zus Coffee Malaysia memperkenalkan barisan minuman berperisa baharu, ‘Vietnamese Coffee’ sejak 17 September lalu.

Empat minuman tersebut ialah Vietnamese Spanish Latté, Vietnamecano (Coconut Coffee), Vietnamese Coconut Coffee Frappé dan Viet-Cha Latté (Coconut Green Tea Latté).

Macam tak percaya je Zus jual kopi Vietnam kan? Dapatkan sekarang!

 

Categories
Selera

Top 5 Resipi Daging Paling Menarik

Selesai sahaja Hari Raya Haji, daging akan menjadi hidangan tetap. Oleh itu bagi anda yang buntu mencari idea untuk masak daging, berikut ialah Top 5 resepi berasaskan daging yang anda boleh cuba.

1. Daging Goreng Kunyit
BAHAN-BAHAN:
  • 500gm daging
  • 1 sudu makan serbuk kunyit
  • 4 ulas bawang besar |dihiris
  • 2 ulas bawang putih |dihiris
  • 2cm kunyit hidup |ditumbuk lumat
  • 4 tangkai kacang panjang |dipotong sepanjang 2.5cm
  • 1 bijicili merah |dihiris
  • 4 biji cili api
  • 2 sudu teh garam
  • Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
  1. Rebus daging sehingga empuk. Kemudian hiris nipis-nipis. Perap daging dengan serbuk kunyit dan garam.
  2. Kemudian goreng daging sehingga masak dan garing. Angkat sebentar.
  3. Kurangkan minyak, masukkan hirisan cili merah, cili api, bawang besar, bawang putih dan kunyit hidup yang telah ditumbuk lumat.
  4. Setelah naik bau, masukkan daging bersama kacang panjang . Gaul hingga sekata dan perasakan dengan garam secukupnya.
  5. Sedia untuk dihidangkan.
2. Daging Dendeng

Bahan – bahan:
  • Bawang besar 3-4 biji
  • Bawang putih 4-5 ulas
  • Halia (besar 2 ibu jari)
  • Belacan (besar 3 ibu jari) lbh pn ok..lg sedap
  • Cili kering blend (3/4 senduk)
  • Kicap manis (agak – agak untuk dapat wrna gelap)
  • Asam jawa 30g
  • Gula
  • Daging 1kg – rebus (potong nipis ikut urat – selepas rebus)
CARA MEMASAK:
  1. Kisarkan bawang putih, bawang merah, halia dan belacan.
  2. Tumis sehingga garing.
  3. Masukkan cili blend, tumis lagi sampai garing dan masukkan gula secukup rasa (pastikan betul – betul garing dan naik bau) -kesedapan dendeng pada garingnya cili tu.
  4. Masukkan air rebusan daging. Masukkan daging, gaul rata.
  5. Tuang kicap lemak manis. Kalau suka hitam, lebihkan. Kalau nak nampak merah2 sikit, kurangkan kicap.
  6. Bila dah agak kering, masukkan air asam jawa.
  7. Biar atas dapur sampai air agak kering dan daging bersalut.
3. Daging Goreng Ala Thai

BAHAN-BAHAN:
  • 800gm daging
  • 5 sb biji ketumbar (kisar / ditumbuk)
  • 4 ulas bawang putih (tumbuk / hiris halus)
  • 1 sb lada hitam (dikisar/ditumbuk)
  • 2 sb sos tiram 2 sudu besar
  • Garam secukup rasa
  •  Mentega
BAHAN UNTUK SOS:
  • Serbuk cili Thai
  • Gula kabung atau somtam (jika tiada pakai 2sb gula putih)
  • 2 sudu beras (goreng / disangai / di kisar halus)
  • 2 sb air limau nipis
  • 3 sb air asam jawa
  • Kicap sotong / sos ikan
  • 3 ulas bawang merah (hiris nipis)
  • Daun ketumbar dan daun bawang
CARA MEMASAK:
  1. Gaul daging dengan semua bahan kecuali mentega dan bawang putih. Perap selama 30 minit atau 2 jam.
  2. Panaskan mentega hingga cair, tumis bawang putih, kemudian masukkan daging perapan. Kacau hingga sebati.
  3. Bila air dah kering, ia akan bersatu dengan rempah, kacau sebati. Agak-agak bila dah masak, perlahankan api seketika.
  4. Campurkan bahan-bahan sos tadi ke dalam daging dan kacau rata. Bila dah sebati, sedia untuk dihidangkan.
4. Singgang Daging Kelantan

Bahan bahan:
  • 1/2 kg daging – hiris nipis
  • 1 inci lengkuas – hiris nipis
  • 1 inci halia – hiris nipis
  • 3 ulas bawang merah – hiris nipis
  • 5-6 ulas bawang putih – hiris nipis
  • 3 tangkai cili kering – potong kecil
  • 3 tangkai cili kering – potong kecil
  • 1 sudu besar ketumbar biji – tumbuk kasar
  • 3 keping asam keping
  • Garam
  • Sedikit belacan
  • 4 tangkai cili padi merah
CARA MEMASAK:
  1. Panaskan air sehingga mendidih.
  2. Masukkan kesemua bahan bahan ke dalam periuk kecuali asam keping. Pastikan daging separuh masak dan masukkan asam keping.
  3. Masak sehingga daging empuk. Tutup periuk supaya daging cepat empuk. Jika air kurang, boleh tambah.
5.  Kerutuk Daging

Bahan UNTUK DIKISAR:
  • 3 biji bawang merah
  • Seulas bawang putih
  • 2 hiris serai
  • Sehiris halia dan lengkuas
  • Jintan putih ½ sudu kecil
  • Rempah ketumbar ½ sudu kecil
Bahan LAIN:
  • 4 sekawan
  • 2 biji kentang dibelah
  • garam, gula dan nise Kelantan
  • 1 sudu kecil cili kisar
  • 3 ½ sb rempah kerutuk Kelantan
  • ½ air asam jawa
  • ½ cawan santan
  • ½kg daging yang dipotong nipis
CARA MEMASAK:
  1. Panaskan minyak dan tumis 4 sekawan sehingga garing. Kemudian masukkan cili kisar. Kacau sehingga cili kisar masak sedikit.
  2. Masukkan bahan yang telah dikisar dan kacau menggunakan api perlahan sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan air asam jawa.
  4. Masukkan garam, gula dan nise Kelantan secukup rasa.
  5. Masukkan daging dan kentang kemudian kacau sehingga rata. Biarkan daging masak kira-kira 40 minit menggunakan api perlahan.
  6. Kemudian masukkan sedikit kerisik, santan dan sedikit air.
  7. Kacau sehingga sebati.
  8. Renehkan lauk menggunakan api perlahan untuk rasa yang lebih menyerlah.

 

Categories
Selera

Resepi Creamy Cheezy Butter Prawn Sedap, Viral Lebih 100 Ribu Share. Jom buat!

Sebut je Butter Prawn pasti ramai terliur dengan hidangan enak dan sedap tu. Rasa lemak cukup buat tambah nasi banyak kali, cuma tak ramai yang pandai buat butter prawn sedap macam dekat kedai. Pengguna facebook Suzana Othman berkongsi resepi Creamy Cheezy Butter Prawn mudah dan mudah. Resepi ini tular sehingga mendapat lebih 100 000 share. Wow!
Bahan-Bahan

Creamy Cheezy Sause
  • 4ulas bawang putih-cincang
  • Cili api ikut kepedasan-potong
  • 4tangkai daun kari
  • Butter
  • 1tin susu cair
  • 4 keping keju
  • 1sk serbuk pati ayam
  • 1sk gula
  • 1sk serbuk lada sulah
Cara-Caranya

Bersihkan 1kg udang. Lumurkan dengan garam dan sedikit serbuk kunyit. Tambahkan 1senduk tepung goreng ayam bestari. Letak air sedikit dan gaul rata.

Goreng udang dalam minyak yg cukup panas. Tos dan ketepikan

Panaskan sedikit minyak dan butter. Tumis bawang putih hingga layu. Masukkan daun kari dan cili.

Tambahkan 1tin susu cair, gula, serbuk pati ayam dan serbuk lada sulah. Tak perlu tambah garam. Masukkan kepingan cheese. Kita guna cheese jenama Emborg

Apabila dah menggelegak, masukkan udang. aul sebentar hingga udang bersalut dgn sauce. Tutup api.

Dalam mangkuk lain, pukul 4butir kuning telur. Panaskan minyak dan setengah biji butter. Bila dah panas, perlahankan api. Gunakan senduk macam dalam gamba

Angkat mangkuk tinggi², tuang telur perlahan-lahan dan kacau telur laju² membentuk bulatan. Kacau laju² tau. Tak laju tak halus nanti

Masak sebentar hingga minyak mengeluarkan buih. Bila dah berbuih, tutup api. Toskan minyak dalam jaring besi macam ni. Nak guna tapis santan yg besi tu pun boleh. Tekan² telur guna senduk tadi supaya minyak turun ke bawah.

Susun udang dalam pinggan, kemudian taburkan telur di atasnya. Siap untuk disajikan. Selamat Mencuba..

Categories
Kewangan Selera Travel

Wanita Maut Dipijak Gajah, Mayat Dihempap Oleh Gajah Sama Ketika Di Majlis Pengebumian

Seorang wanita berusia 70 tahun dilaporkan maut selepas dipijak oleh seekor gajah dan kemudian mayatnya dihempap oleh haiwan yang sama ketika di majlis pengebumiannya.

Memetik laporan Daily Mail, wanita tersebut diserang oleh gajah itu ketika sedang mengambil air dalam kejadian di kampung Raipal, India Timur pada Khamis lalu.

Mendiang kemudiannya disahkan meninggal dunia di hospital selepas mengalami beberapa kecederaan akibat dipijak oleh gajah itu.

Pegawai polis Rasgovindpur, Lopamudra Nayak berkata haiwan tersebut datang semula ke majlis pengebumian wanita itu pada waktu petang.

Ia dipercayai memijak dan menghempap mayat wanita itu untuk kali kedua ketika upacara terakhir pengebumian sedang berlangsung.